SR má v porovnaní s krajinami V4 a Rakúska najdrahšie benzíny

09.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - SR má v porovnaní s krajinami V4 a Rakúska najdrahšie benzíny, nafta je drahšia v Česku a Maďarsku. Informoval o tom dnes internetový portál natankuj.sk.
Benzíny bez daní na Slovensku sú v rámci EÚ 9. najlacnejšie. Z okolitých krajín majú benzíny bez daní drahšie len v Maďarsku. Nafta bez daní v SR je najdrahšia spomedzi krajín V4 a Rakúska, je 20. najlacnejšia v EÚ.
Rakúsko má najlacnejšie benzíny bez daní v celej EÚ. Jej nafta bez daní je tretia najlacnejšia. Benzíny bez daní sú v Rakúsku v porovnaní so Slovenskom lacnejšie o necelých 5 eurocentov za liter, nafta bez daní o necelých 7 eurocentov za liter.
Benzíny v SR sú dlhodobo pod najväčším tlakom daní a poplatkov spomedzi krajín V4 a Rakúska. Nižšie nominálne dane z litra nafty vyberá štát iba v Poľsku.
Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru EÚ lacnejšie o 8,3 eurocenta za liter. Priemerná cena nafty v EÚ je v porovnaní so SR vyššia o 4,1 eurocenta za liter.
Benzíny bez daní majú na Slovensku o 0,8 eurocenta za liter nižšiu hodnotu ako priemer v EÚ. Nafta bez daní je v SR o 3,8 eurocenta za liter drahšia oproti priemernej hodnote v EÚ.
 

Vyberte región